Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2006 08:39 - Разходка из години
Автор: mnenieto Категория: Други   
Прочетен: 1703 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Разходка из години.

 

Виж дете. Виждаш ли къщата на баба и дядо на село? Да същата, оградена с кирпичена ограда. Тази с големият двор, с посетите зеленчуци, с животните и с постоянно чукащите с човките си ято кокошки. Не се страхувай!  Той- петелът се перчи винаги, а тръгне ли да те кълве, баба ти ще го натупа хубаво с метлата.

Сега вдишай дълбоко. Усети смесицата от миризми и се опитай да ги определиш. Усещаш ли? Миризмата е на червени домати, висящи от колчетата си, прясно полети с вода от кладенеца. А миризмата на чубрица от килера, където обичаш да играеш на криеница с братовчедите, тя също идва и от прясно изпечената погача оставена за теб на масата. Не си отчупвай от нея, остави я да изстине, а и баба ти ще се кара, че още не си измил ръцете си .

 Усещаш ли я? Да това е миризмата от старият скрин, не се муси, това е само нафталин, оставен там за да пази от мулци, големите топли губери, с които те завиват през зимата, като идваш на гости за Коледа.

Хайде да влезем в къщата, спокойно, там няма никой, всички са на лозето. Сега иди в старата детска стая, където те слагат да спиш. Отвори чекмеджето. Виждаш ги нали? Това са рисунките на майка ти като е била малка като теб. Я колко хубаво е рисувала! И играчките са там, стари, с олющена боя, някои са вече счупени. Да знам ти беше този, който го направи, но не се натъжавай, време им беше, след толкова години в прахта, играчките се чувстват по-добре като някой отново си играе с тях, па макар и понякога да прекалява.

 Не пипай! След години ще разбереш, че тези грамофонни плочи ще ти потрябват в неувредено състояние. Та кой тогава ще има оригиналната първа плоча на Бийтълс, издадена в България, за да се фука с нея пред момичетата ?!

Хвани ми ръката, ще ти покажа нещо. Виж дворът с плочника и хасмата над него. Тук година преди да се родиш се беше насъбрала цялата рода за да празнува, оттогава не е имало такова празненство. Малък си как ще се сетиш... бяха се събрали да празнуват годеж. Баба ти тогава ронеше ли, ронеше сълзи, че дава майка ти. Сега виж улицата с наредените по нея черничеви дървета, забеляза ли онова най-старото, с посивяла кора и дебелите клони. Под същото дърво се целунаха за първи път майка ти и баща ти, когато бяха в осми клас. Виждам, че се изчерви. В тази целувка нямаше нищо срамно и ти след време ще изпиташ това чувство. Хайде малък си още да ти разказвам за това.

 Ела сега имам да ти покажа нещо, но ще трябва да повървим малко до края на селото. Виждаш ли онази малка горичка и парка до нея. Не не е парк за игра, там хората не са весели като ходят, но не искам и ти да се натъжаваш. Мини по пътечката между белите камъни. Позна го, нали? Да виждал си го на снимки, а и ако бебетата можеха да помнят щеше да се сетиш поне за гласът му. Той ти пееше едни хубави, нежни песни седнал до креватчето ти, токущо завърнал се от герена. Беше овчар, а за гласът му, който сигурно не помниш, се сеща цялото село, никой не можеше да не претръпне, като чуе да се извисява някоя песен из полето. Ако така както му носиш името му вземеш и гласът, няма да има момиче да ти устои като запееш. Я си избърши сълзите. Мъжете не плачат. Добре, поплачи, на малките момченца е разрешено. Хайде, време е, ще се върнат от лозето всички и ще се чудят къде си. Искам като се приберем, да седнеш да играеш с конструктора. Не, не разказвай на никой, че си ме виждал и си говорил с мен, ще ти се скарат, а и няма да ти повярват. Не им казвай и какво правихме. Но искам да да запомиш всичко добре. Не ме питай защо. Отговорът ще дойде после, след време. Кога точно? Не мога да ти кажа, обикновено хората сами определят кога. Хайде, портата се чу. Довиждане мило дете. Аз ще идвам често. Винаги, когато ти потрябвам. За името ми? Ще ти го кажа накрая...

 

Вълчо Аспарухов

П.П.:Написах го в малко странен стил, но се надявам да ви хареса...




Гласувай:
0



1. jokera - Много е добро!
28.11.2006 08:01
Браво! Желая ти успех!
цитирай
2. esperansa1950 - !!!!!!!!!!!!!!
30.11.2006 20:21
За това ще ти дигна рейтинга!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mnenieto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 49084
Постинги: 15
Коментари: 58
Гласове: 66
Архив