Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2006 17:00 - Защо посредствените хора управляват държави?
Автор: mnenieto Категория: Политика   
Прочетен: 987 Коментари: 1 Гласове:
0



Не сте ли се замисляли, колко много са хората, които са достигали до ръководни постове в една държава. Ако погледнем след 10.11.1989 в България те не са малко. Но продължавайки да се оплаквам, че това само на нас българите може да се случи ще е грешно. 
Това го забелязох случайно, търсейки материали из интернет за един от световните лидери (ще го спомена по-нататък). 
Добър пример е Наполеон Бонапарт, корсиканец, с неособено впечетляващо образование, се издига до поста император на Франция! Наполеон никога не е проговорил правилно френски, бил е посредствен ученик. Този дребен корсиканец може да се нарече- кариерист, се пробва да завладее Европа, вярвайки че е непобедим и че не може той да сгреши.
Не ви ли се вижда, че образът и съдбата му приляга перфектно като калъп, в който се вместват доста от политиците в историята. Не случайно много от владетелите на Великобритания, произлизащи от Хановерската династия също през целият си жовот не са се научавали да говорят правилно английски.
Прекрасен пример по темата са двамата съюзници и малко по-късно врагове-Хитлер и Сталин. и двамата не блестят с особен интелект, единственото, в което и двамата са много добри, е избиване на хора от тяхната свита. успехите на Германия, в началото на войната, се дължат на пълководците на Хитлер, а неговата лакомия и стремеж към величие са причината за злощастният (за тях) край. Точно обратно е при Сталин, който самият Ленин определя като посредствен човек и не желае да е негов наследник. Йосиф Джугашвили хвърля конници срещу танковете на Вермахта! Единствено това, че са многобройни е в полза на руснаците, неслучайно умират 20 милиона! Представете си как един грузинец прави реформа в руският език. Това е все едно гърцит да реформират българският. Сталин го прави... и въпреки всичко е провазгласен с всички възможни ордени и звания...
Българската политическа сцена също е отрупана с подобни персонажи. Тато е много добър пример! Представете си неговият стремеж да се покаже в друга светлина (слава богу не е тръгнал да покорява Европа и света). Еми човекът е издал 39 тома избрани съчинения, доколкото си спомням на Иван Вазов са по-малко и май в случаят с патриарха на българската литература той си ги е писал...
Добръ пример са и НДСВ, АТАКА, които набраха партийната си маса на принципа-"приемаме всички-Кой иска?"За министрите на ДПС, няма смисъл да споменавам, понеже то си личи, че ни управляват хора, завършили селскостопанският техникум в Ардино и ВЗЕЛИ висше срещу парите събрани от тютюна..
В днешно време добър пример е татковото момче Жорката Буш, на който изцепките са повече отколкото хората на митинг в Северна Корея и който в стремеж да се докаже (както в предните примери) сега бере плодовете си в Ирак.
Мили съграждани. Некадърници, връзкари, натисквачи и всякаква друга сган винаги ще има и винаги ще управляват, няма значение дали в предприятие или цяла държава. единственото, което остава е да не се оплакваме, а да внимаваме като оставяме баби, дядовци и малцинства да гласуват вместо нас.

Не пледирам за изчерпателност и добри исторически познания, пледирам за безпристрастен поглед...



Гласувай:
0



1. isis - ---
02.12.2006 20:09
Много отдавна ми светна, че се преуспява винаги с хъс, амбиция, жажда и непоклатима увереност в себе си. Уменията и знанията не са толкова важни, колкото това да си вярваш и да можеш да накараш някой друг да ти вярва. Жалко, но е така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mnenieto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 49107
Постинги: 15
Коментари: 58
Гласове: 66
Архив